Podgorica, Četvrtak, 16. December 2004. 14:13

kanjon-tareCrna Gora – Nepostovanje Deklaracije bilo bi najvece nepostovanje gradjanskih prava zabiljezeno na ovim prostorima. Deklaracija je obavezujuca politicki, moralno i pravno, a njena zavrsna poruka je referendum – istaknuto je na jucerasnjoj konferenciji za novinare NVO „Most“, predlagaca tog dokumenta u Skupstini. Zahvaljujuci se na podrsci, predsjednik te NVO Sinisa Stevovic je kazao da je to „najljepsi poklon gradjanima za Novu, 2005. godinu“. – Prva runda je gotova, druga runda, ukoliko neko misli da je to potrebno, bice referendum, a trece sigurno nece biti rekao je – Stevovic. Preuzeto iz “Vijesti”.

Nevladina organizacija (NVO) Most, koja je inicirala akciju Neću baru – hoću Taru, najavila je danas nove projekte koje će realizovati u budućnosti, a među prvima je čišćenje rijeke Tare.

»Nastavićemo i realizaciju projekta Eko zona Durmitor u više faza, među kojima su internet sajt koji će predstaviti ekološku ponudu tog kraja, seminari o organskoj poljoprivredi, i obezbjeđivanje međunarodnog sertifikata eko zone«, kazao je Stevović i najavio saradnju sa Ministarstvom turizma sa ciljem da se osnaži turistička valorizacija tog regiona.

Stevović je i dodao da je juče usvojena Deklaracija o zaštiti Tare najljepši poklon građanima za novu 2005. godinu.

On je ponovio da bi nepoštovanje Deklaracije, u smislu ignorisanja volje stanovnika Crne Gore, bilo najveće nepoštovanje građanskih prava zabilježeno na ovim prostorima i istakao dio teksta dokumenta u kojem se kaže da u slučaju bilo kakvog pokušaja da se Tara mijenja mora biti organizovan referendum.

»Ovaj saziv parlamenta usvojio je Deklaraciju i on ne može više donijeti nijednu odluku ili akt koji su u suprotnosti sa već usvojenim tekstom Deklaracije.

Advertisements